בעקבות ההצלחה של המאמר הקודם והביקוש לכתבת המשך כתבנו מאמר נוסף בו נמשיך ונכיר את העיר חיפה וסביבותיה כי כמו שסיפרנו לעיר חיפה פנים רבות ויום אחד לא יספיק לנו להכיר וליהנות משפע הפעילויות והטיולים שנמצאים בעיר ובהר הכרמל.
טיול "המים ודתות בכרמל"
אחד הטיולים האהובים עליי הוא סיור בעקבות "עמים ודתות בכרמל", במהלך ההיסטוריה התיישבו עמים ודתות שונות בהר הכרמל ובעיר חיפה, חלקם הטביעו חותמם ושינו את פני האזור.
יהדות – סיפור אליהו הנביא
את הסיור נפתח במערת אליהו, מערת אליהו הנביא שוכנת בצלע הר בכניסה לעיר חיפה, מספר מדרגות תלולות יובילו אותנו אל פתח המערה, שע"פ המסורת בה הסתתר אליהו הנביא מפני הנסיכה איזבל ומלך ישראל אחאב. כדי להבין את משיכתם של הדתות השונות אל הר הכרמל נספר תחילה את הסיפור הדרמתי של אליהו הנביא ומלחמתו בנביאי הבעל והעשתורות ובכס השלטון שנתן להם במות ומזבחות…
השנים בישראל הן שנות בצורת, המלך אחאב כורת בריתות עם עמים שכנים ובתמורה מתחתן עם נסיכות נוכריות, אחת מהן היא הנסיכה הצידונית- איזבל, איזבל הנסיכה אינה אשת בית נחבאת אל הכלים, אלה אישה חזקה ואסרטיבית שידה משגת הכל ומנהיגה את הממלכה מאחורי הקלעים, היא גם מטפחת את פולחן הבעל ואת נביאיו, בעלה המלך אחאב ממלא אחר רצונה אך מתעמת עם נביא האמת- אליהו הנביא.
לאחר שברח אליהו לאזור הלבנון מפני איזבל שגירשה אותה מהממלכה הוא מחליט לחזור לעמו ולהתמודד שוב מול המלך, אליהו מבקש לערוך ניסוי שבו יתכנסו כל הנביאים וכל אחד מהם יתפלל לאלוהיו, זה שיצליח להמטיר מטר על פני האדמה הוא האלוהים האמיתי. מתכנס העם כולו והמלך עימם בראש הכרמל, תחילה מתפללים נביאי הבעל אך תפילתם לא נענתה, אליהו מלגלג עליהם וטוען שאלוהיהם הלך לישון…, כעט תורו של אליהו, המתח בעיצומו, העם שעומד מנגד בציפייה, אליהו מבקש שיבנו מזבח מ-12 אבנים המסמלות את השבטים, לאחר מכן הוא מבקש שימלאו את המזבח במים, כדי להקשות ולהעצים את הנס שעומד לבוא, אליהו שוחט את הפר, מתפלל וקורא לאלוהי ישראל ולפתע מגיעה אש ואוכלת את הקרבן, כל העם עומד ומשתאה ומבין את כוחו של אלוהים ואת שליחו אליהו הנביא, נביאי הבעל מוצאים את מותם בנחל הקישון בעקבות הכישלון המחפיר ולאחר מספר ימים תמה שנת הבצורת וגשם יורד ברחבי הממלכה.
סיפור דרמתי זה מקדש את הנביא אליהו לשלושת הדתות המונותאיסטיות שרואים בו נביא קנאי ולוחם בשחיתויות ובפולחני אלילים, אל המקום שבו התרחשה ע"פ המסורת הדרמה נגיע בסוף הסיור, אך כעט נחזור למערת אליהו הנביא, אם כן, ע"פ המסופר ברח אליהו הנביא מפני המלך אחאב והסתתר במערות, מערה זו שאנו עומדים בפתחה היא אחת מהמערות שע"פ המסורת היהודית הסתתר אליהו, המקום הפך לאתר עלייה לרגל, לתפילות, נדרים, הדלקת נרות כמקובל בכל קברי צדיקים…
כנסיית הכרמליטיים
מכאן נמשיך למערה נוספת הנמצאת בתוך כנסייה, נעפיל לתצפית סטלה מאריס (כוכב הים בלטינית), ניתן לעשות זאת במספר דרכים: החוויתית- בעזרת הרכבל מטיילת בת גלים הסמוכה למערת אליהו, השכיחה- עם הרכב… והמאתגרת- טיול בשביל המטפס בין החורש ותצפיות נוף אל סטלה מאריס. כאן נכנס לכנסיית הכרמליטיים השוכנת בין כתלי מנזר גדול השייך למסדר נוצרי צרפתי שהוקם עוד במאה ה-12 והקדיש את שמו להר הכרמל ולסיפורי אליהו הנביא, בכניסה לכנסייה נפגוש את דמותו של אליהו הנביא, בתוך הכנסייה ציורי קיר מרהיבים מתוך הברית הישנה והברית החדשה, אך העיקר זו המערה שמעליה מתנוססת הכתובת בלטינית "מר אליאס", כאן לפי המסורת הנוצרית הסתתר אליהו ולא במערה התחתונה שבמסורת היהודית.
נצא מהכנסייה ונלך אל התצפית המרהיבה שצופה אל העיר חיפה והרי הגליל, מיקומה של התצפית בקדקודו הצפוני של הכרמל מעניק לתצפית ייחוד שמכאן ניתן לצפות אל הים לעבר המערב, הצפון והמזרח…
שתי אנדרטאות נפגוש בדרך- האחת לזכר חייליו של המצביא נפוליאון משנת 1799 שחלו במגיפת הדבר ונפטרו במנזר הסמוך והשנייה פסל בדמות מרים אמו של ישו שנתרם ע"י ממשלת צילה בשנת 1894, המבנה הגדול והמפואר שנמצא על רכס ההר משמש היום כבסיס חיל הים ושימש בעבר לארמונו של שליט הגליל עבדאללה פאשה.
הדת הבהאית
מכאן נמשיך לאחד מסמליה המוכרים של העיר חיפה- מקדש הבאב– כיפת הזהב החיפאית , מקדש הבאב שבנייתו הסתיימה בשנת 1953 ונראה מכל פינה בחיפה הוא מקדש של הדת הבהאית שאחד ממייסדיה- הבאב (השער) טמון כאן, המקדש הוא השני בחשיבותו לדת הבהאית (הראשון נמצא בעכו) ומשמש אתר עלייה לרגל לבהאיים מהעולם כולו, מיקומו המיוחד של המקדש במרכז הר הכרמל נבחר בשל קדושתו של ההר. כבר בכניסה למקום ניתן לחוש בשקט שמאפיין את המקום, ערוגות פורחות ועצים ושיחים גזומים בצורות מרהיבות וסימטריות המסמלים את האמונה הבהאיית שעיקרה הרמוניה ושיתוף של האדם עם הטבע ובין העמים והדתות בעולם. המקדש פתוח יום יום עד השעה 12:00 ללא תשלום. מומלץ להזמין סיור מראש בגנים התלויים של הבהאיים שיוצא מהכניסה העליונה ברחוב יפה נוף ועד המקדש.
טמפלרים
נמשיך אל המושבה הגרמנית שהוקמה ע"י כת נוצרית גרמנית בשנת 1868.
אותם גרמנים שקראו לעצמם – "בני ההיכל"- ומכאן שמם "הטמפלרים" היו חדורי אמונה ורצון להקים מושבות חקלאיות בארץ ישראל, את מושבתם הראשונה הקימו בחיפה, עוד שהייתה עיירה קטנה ונידחת בשולי האימפריה העות'מנית, מטרתם הייתה להכשיר את אדמת ארץ הקודש להמוני יהודים שיגיעו ארצה ובעקבותיהם תגיע הגאולה, אותה קהילה האמינה ביצירת "עם מופת" שיקיים חיי קהילה חקלאית, יצרנית, איכותית ומסייעת ליהודים, חזון מרשים שהלך והשתנה כעבור שלוש דורות, עם עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, אז גורשו בני הקהילה מחמשת המושבות שהספיקו להקים ע"י המנדט הבריטי.
נטייל בין בתי האבן, נבחין בבניה הגרמנית המאופיינת בבית בן שלוש קומות, קומת מרתף, קומת משפחה- סלון ומטבח וקומת חדרי שינה, גגות רעפים שיובאו מגרמניה, נחוש את האווירה שהייתה כאן לפני כ-150 שנים, שכונה גרמנית מפותחת בלב אזור נכשל, כיום רוב הבתים הפכו למסעדות ובתי קפה, שני מלונות בוטיק המציעים אווירה פסטורלית ומיוחדת, במלון קולוני הותיק מעוצבים החדרים ולובי המלון באווירה אירופאית של המאה הקודמת, חדרים מרווחים וחדר אמבטיה מרשים. (מי צריך חו"ל..) כאן בשדרה נמצא גם מרכז המידע לתיירים ומוזאון חיפה המספר את ההיסטוריה של העיר, המוזאון נמצא בבית העם הטמפלרי ששימש את בני הקהילה לכינוסים, אירועים, תפילה ובית הספר לילדי המושבה.
מכאן נצעד לרחוב שדרות אלנבי לכיוון שוק ואדי ניסנס, בדרך אל השוק נעבור בחנות המתוקים הממוקמת באלנבי 34, זה הזמן להפסקת קפה שחור או לימונדה סחוטה ומיני מתוקים- ממליץ לטעום מהכל ואחר כך לבחור מה לאכול… , נכנס אל תוך השוק, בשוק שפע של דוכני אוכל כמו פלאפל ( 3 פלפאליות מתהדרות שלהן הפלאפל הכי טעים בארץ, תטעמו תחליטו…), מאפיות של פיתות מזרחיות וסמבוסקים, ריח הקפה הטחון, ימשוך אתכם דרך האף לסמטה צרה, שם תוכלו לקנות בקפה הואדי קפה שחור טחון טרי טרי במבחר טעמים. בשוק דוכני ירקות בלאדי עדיין עם האדמה שממנה הוצאו הבוקר, מספר מסעדות- מסעדות דגים ומסעדת תבשילים (מסעדת נדרה) שבה תוכלו לבחור את המנה האהובה עליכם מתוך הסירים המחוממים על פתליות.
אולי יעניין אתכם גם:
ימי גיבוש לעובדים המירוץ למיליון >>
ימי גיבוש >>
סדנאות גיבוש >>
אחמדיה
לאחר הפסקת התרעננות בואדי נעלה שוב לכרמל לשכונת כאבביר, שכונה זו היא בעצם כפר קטן שנבלע בעיר הגדולה ושייך לדת בשם אחמדיה, מרכזה של דת זו שיצאה מהאיסלם נמצא כאן בחיפה, המסגד המפואר שנראה למרחוק מכביש החוף משמש את הקהילה, הדת היא דת מיסיונרית שדואגת לתרגום הקוראן לשפות רבות, אז גם קוראי האידיש יכולים מעתה לקרוא את הקוראן… נמשיך לאוניברסיטת חיפה, נתחיל את הביקור בתצפית מרהיבה ממרפסת התצפית מתחתינו העיר נשר המתפתחת והמפרץ כולו ומעלינו מתנוסס מגדל האוניברסיטה בן ה-30 קומות. אבל לא רק לשם תצפית הגענו לכאן, במבנה האוניברסיטה שוכן מוזיאון הכט הצנוע שפתוח בכל ימות השבוע ללא תשלום. התצוגות במוזיאון ממחישות את התרבות העתיקה של האנושות באזור הכרמל מתקופות פרה היסטוריות ועד תקופות יוניות ורומיות. בין התצוגות המרשימות- אנייה פיניקית גדולה שנמצאה בחופי דור, כמו כן תצוגות של עצמות אדם קדמון ממערות הכרמל, מטמוני מטבעות, ארונות קבורה מתקופת הפרעונים ופסיפסים מרהיבים מבתי כנסת עתיקים. שווה ביקור!
דרוזים
נמשיך אל הכפרים הדרוזיים עוספיה ודלית אל כרמל, לכאן כדאי להגיע לא רק לקניות ולשוק אלה גם לטייל ולהכיר את התושבים המסבירי פנים שחיוך והברכה "אהלן וסהלן" תמיד ילווה אותם.
בעוספיה נטייל בגרעין הכפר העתיק, אם נתבונן היטב נראה שעל כל בית מתנוסס שלט קטן בצבע כחול המסמן את מספר הבית ובמרכז השלט המילה "שלום" בעברית עתיקה, כאן בעוספיה נמצא בית כנסת עתיק מתקופת בית שני עם פסיפס שעליו המילה "שלום" פסיפס זה הפך לסימלה של הכפר עוספיה, מומלץ לבקר במוזיאון הקטן שהוקם ע"י רג'א מנסור הפועלת שנים לקידום מעמד האשה הדרוזית, בקיסמה האישי תספר רג'א את סיפורה האישי ואת התפתחות האישה בחברה הדרוזית הביקור כולל משקה דרוזי חם בשם מר'לי שריחו משכר וטעמו נפלא וכן סיור בבית בד עתיק השוכן במערה.
בדליית אל כרמל נטייל לאורך הרחוב העתיק אל בית יד לבנים, זהו בית יד לבנים היחידי במגזר הדרוזי למרות הבנים הרבים ששכלה העדה מכל רחבי הגליל והכרמל, בבית יד לבנים שמות הנופלים ותמונות המספרות את ברית הדמים של העדה הדרוזית עם עם ישראל מלפני קום המדינה. המבנה נקראה בית אוליפנט שלו סיפור משלו אך תוכלו לראות את שלט שבו מסופר כי כאן בבית זה נכתבה שירת התקווה ע"י נפתלי הרץ אימבר שהיה מזכירו האישי של אוליפנט.
אי אפשר לסיים טיול בכפרים הדרוזיים מבלי לטעום מארוחה דרוזית אוטנטית, שפע של מסעדות המתהדרות במטבח דרוזי ואפילו ניתן למצוא בתים מארחים עם ארוחות כשרות!
נסיים את הסיור במנזר המוחרקה שנמצא ביציאה מדלית אל כרמל, בחצר המנזר פסלו של אליהו הנביא המכה בחרב את אחד מנביאי הבעל, המנזר השייך למסדר הכרמליטי, שוכן במקום שבו ע"פ המסורת ביצע אליהו הנביא את טקס העלאת הקורבן מול נביאי הבעל והעשתורות, סיפור שבו פתחנו את הטיול.
יום גיבוש לחברות ולמשפחות בחיפה עם אל הטבע
טיול "המים ודתות בכרמל" הינו טיול מרתק בעקבות עמים ודתות שונים שהתיישבו בכרמל בתקופות שונות, חלקם הגיעו לכאן בשל מיקומו האסטרטגי, הקרוב לים ועל ההר וחלקם בשל הקדושה של ההר לנביא אליהו. חברת אל הטבע מפיקים ימי גיבוש לחברות , ימי כיף מיוחדים, סדנאות מיוחדות בטבע ועוד! התקשרו אלינו עוד היום ויחד נתכנן לכם מסלול בהתאמה אישית. צרו קשר והצטרפו אלי- 052-8388867