"כל מה שנזרוק לסיר ייצא טעים…" את המשפט הזה שמעתי עשרות פעמים.
יש אמת במשפט, אך כמו שקל להכין תבשיל פויקה, קל גם להרוס אותו, אם נשמור על מספר כללים נפיק מתבשיל הפויקה טעם משובח הרבה יותר.
הנה כמה כללים וטיפים לבישול בפויקה:
מה זה פויקה?
סיר הפויקה הגיע לארץ מדרום אפריקה, שם השתמשו בו המתיישבים הלבנים במשך דורות. הפויקה עשוי יציקת ברזל עבה וכבדה,
בעל מבנה מעוגל, תכונות אלו גורמות לסיר לאגור חום ולהתפשטותו באופן שווה על פני כל מעטפת הסיר. הבישול בפויקה מאפשר בישול איטי או צלייה,
המעניקים לאוכל טעם וארומה ייחודיים.
תחזוקה
את סיר הפויקה יש לשטוף היטב במים, לייבש היטב ולשמן בעזרת נייר סופג את קרקעית הסיר כדי למנוע סימני חלודה.
חום האש
יש לשמור על חום אחיד לאורך הבישול, לכן אין צורך במדורה גדולה, את הסיר נכניס לאחר שדועכת האש ונותרים הגחלים הלוחשות,
יש לשמור על אש אחידה (לא אש גלויה) במהלך כל הבישול, מידי פעם ניתן להוסיף מעט גחלים כדי שהאש לא תכבה.
מרכיבי התבשיל
את מרכיבי התבשיל נכניס אל הפויקה כאשר הסיר לוהט, לאחר שהונח מספר דקות על הגחלים,
אל הסיר נכניס את המרכיבים כאשר הם חתוכים לחתיכות גדולות (2X2 ס"מ ),
קוביות הבצל יכנסו ראשונות לסיר הלוהט ואחריהן נכניס את נתחי הבשר אן העוף ולאחר שנצרבו נכניס את שאר הירקות לפי דרגת קשיותם,
לבסוף נתבל ונשלים בנוזלים.
נוזלים
בעת הבישול עלינו להקפיד על נוזלים בגובה של כ 2/3 מגובה הסיר, תחילה נכניס את הנוזלים עם הטעמים- יין, רטבים, דבש ולבסוף נשלים במים.
כשמשתמשים באלכוהול (יין אדום או בירה) יש לאדות ולצמצם את האלכוהול מספר דקות לפני הכנסת הירקות.
מהלך הבישול
תבשיל הפויקה אוהב עצמאות, אל תרבו לפתוח את הסיר ולבחוש, לאחר הכנסת כל מרכיבי התבשיל, ערבבו פעם אחת, סגרו את הסיר ומעכשיו –סבלנות.
כדאי לבדוק ולתקן תיבול לפני שהתבשיל מוכן.
מתי אוכלים פה ? תלוי בנתחי הבשר…,
נתחי עוף יתבשלו במשך כשעה- שעה וחצי,
נתחי בשר במשך כשעתיים עד שלוש שעות,
מדי פעם נציץ ונבדוק את רכות הבשר, זהירות לא לבשל יתר על המידה
ברגע שמוכן להוציא מהאש ולהגיש.
בתאבון!!
לקבלת פרטים והצעת מחיר
לסדנת בישול פויקה
לחץ כאן